image description

Botkyrkas stjärnor

Botkyrkas stjärnor är ett kultur- och idrottsstipendium. Stipendiena delas ut till de som utmärkt sig och som är verksamma inom kultur- och idrottsrörelser i Botkyrka.

Botkyrkas stjärnor 2014

Botkyrkas idrottstjej
Sofia Bodner

Sofia Bodner är en 18-årig kanotist från Tullinge kanotförening som de senaste åren tagit det svåra steget från lovande till eliten. År 2013 var hennes bästa säsong hittills. Hon tävlade i SM, NM och EM i junior och seniorklasserna. Facit blev totalt tre guld, åtta silver och ett individuellt brons

Parallellt med den egna elitsatsningen engagerar sig Sofia för kanotsportens utveckling i Tullinge. Varje sommar förestår hon kanotskolan för barn mellan 8-14 års ålder och hjälper även till med nybörjar- och medlemspaddlingen. Hur hon dessutom hinner engagera sig i brottsofferjouren är inte helt lätt att förstå. Men klart är att Sofia Bodner är en fantastisk ambassadör för Botkyrka, både som medmänniska och idrottskvinna.

Botkyrkas idrottskille
Måns Ramsin

Måns Ramsin är en idrottskille som har sitt hjärta och stjäl i karaten.  Han har tränat och tävlat för Botkyrka Shukokai karate hela sin karriär.

Hård träning lönar sig och Måns har lagt ner de 10 000 timmar som krävs för att nå sina mål inom idrotten. Ibland blåslagen och utmattad har han kämpat till sig sina vinster. Medaljskörden är imponerande på nationell och internationell nivå, med guldet i tungviktsklassen i SM 2013 som kronan på verket.

Diciplinen och målmedvetenheten som Måns har med sig från karaten är säkert till god hjälp i studierna på Stockholms Universitet. Måns har målet att bli läkare och visar att det går att kombinera elitidrott med studier på hög nivå.

Måns Ramsin får stipendiet årets idrottskille i Botkyrka som ett erkännande för sina framgångar på karatemattan, för att han generöst och ödmjukt bjuder på sina kunskaper när han tränar barn och ungdomar i klubben och som en uppmuntran inför den fortsatta satsningen

Årets lirare
Paal Bjerke

Paal Bjerke har lärt ut självförsvarets ädla konst till generationer av Botkyrkabor. Han var med och startade Botkyrka boxningsklubb 1976 och har sedan dess gett sig själv som tränare givit av sig själv 24-timmar om dygnet 7 dagar i veckan i 37 års tid.

Paal Bjerke lämnar ingen oberörd. Han åtnjuter stor respekt i boxningsvärlden tack vare sin kunskap om sporten och sitt genuina engagemang för ungdomar.  Med humor och högerkrokar har han coachat fram OS och VM boxare och samtidigt verkat i Sven Tumbas anda med att sprida glädje och gemenskap och genom idrotten.

Tack vare Paals tålmodiga arbete inom boxningen har många ungdomar skapat en ljus tillvaro för sig själva och andra. Paal Bjerke – du är Botkyrkas sanna ”champ”.

Årets ledare
Dick Lovén

Dick Lovén har på ett föredömligt sätt axlat rollen som ordförande i FBI Tullinge och driver aktivt arbetet med att utveckla föreningen både när det gäller grundverksamheten och till att hitta sätt att få in moral och värdefrågor i den dagliga verksamheten.

Dick har varit mycket aktiv vid startadet av säsongens stora stolthet: Innebandylek, vilket är innebandy för barn med behov av extra hjälp och stöd på deras villkor. Utöver detta driver han föreningens knatteskola och är tränare för flickor -07 där har är mycket uppskattad både av tjejerna och föräldrarna.

Dick Lovén får stipendiet årets ledare för att han i sin roll som ordförande i FBI Tullinge lyckas förena att vara visionär och realist, att entusiasmera i styrelserummet såväl som idrottsledare på golvet.

Årets eldsjäl
Shahina Begum

Shahina är en inspiratör för kvinnor/män som vill ut i livet genom att söka jobb, starta eget företag, lära sig det svenska språket och genom att tillskansa sig IT-kompetens. Hon är en bra samarbetspartner för de projekt som vi skapar inom Botkyrka kommun där Shahina bidrar med engagemang och kunskap.

Shahina engagerar sig del för ensamstående kvinnor som har en tydlig kämparlust att förändra sin situation och dels för äldre kvinnor som levt isolerade till följd av bristande kunskaper i svenska språket. Shahina Begum ger dessa kvinnor en plattform och verktyg att förändra sin situation.

Årets kreativa föreningsentreprenör
Frank Kanu

Frank Kanu tror starkt på ideella krafters förmåga att förändra samhället till det bättre. Han startade föreningen OPAD för att i första hand motverka strukturell diskriminering mot människor med afrikanskt ursprung. Föreningens verksamhet har växt och breddats och består idag av bland annat nattvandring, djembe-trummor och läxhjälp. Alla med den gemensamma nämnaren att stödja och stärka sina medmänniskor.

Som en äkta kreativ föreningsentreprenör ser Frank möjligheter där andra ser begränsningar. Han har startat ett socialt företag som tar tillvara interkulturell kompetens och öppnar dörrarna till arbete för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Frank Kanu får stipendiet för sina insatser att via föreningslivet motverka diskriminering i alla former och skapa ett genuint tolerant samhälle.

Senast uppdaterad 2016-01-21