image description

​Sverige – det nya hemlandet?

Haitham har bott på evakueringsboendet i Tullinge i flera veckor. Han har en bakgrund som språklärare, och pratar bra engelska. Haitham lämnade sin hemstad i Syrien för mer än två år sedan. Idag finns inte mycket av den kvar.


Media är något han undviker. Han vill inte se nyheterna, men håller kontakt med familjen hemma i Syrien och får ändå veta vad som händer. Just den dagen när vi träffas har flyg bombat hans hemstad igen.

- Det är svårt att se människor dödas varje dag utan att kunna göra något.

Han berättar och visar bilder från en dramatisk färd till Sverige. En månadslång resa genom åtta länder, med olika transportmedel och en mängd både farliga och hotfulla situationer på vägen. Efter ankomsten med båt till Malmö gick resan direkt till Stockholm, och någon dag senare till Tullinge, genom Migrationsverkets försorg.

Känns som en familj

Eftersom Haitham har bott på evakueringsboendet mycket längre än 3-4 dagar, som är den tänkta vistelsen, så har de lärt känna varandra väldigt bra, han och personalen.

- Ja, de är väldigt trevliga. Det känns som att vi är en familj.

Han berättar att han redan efter några dagar började lära sig svenska. Personalen på boendet hjälpte till att skaffa SFI-material (Svenska för invandrare).

- Eftersom jag är lärare så vet jag att det går att lära sig ett språk på bara tre månader – och jag vet hur man gör. Om man har en stark önskan, då vet jag att det går.

 

Vill fortsätta som lärare

Haitham tänker på framtiden, och berättar:

- Jag var lärare i Syrien. Som lärare brukar jag ge, men nu kan jag bara ta emot. Jag känner mig väldigt obekväm med det, men hoppas kunna ge något tillbaka till det här landet. Jag hoppas kunna fortsätta vara lärare.

Haitham berättar också att han redan ”känner” Sverige sedan tidigare. Han har läst om Sverige, tittat på filmer och förberett sig på andra sätt. Han tycker inte att han har upplevt något som överraskat eller förvånat honom än så länge – mer än alla vänliga människor.

- Min första dag i Sverige. Jag satt utanför hotellet där vi hade bott första natten vid Telefonplan. Det var morgon, solen sken, och människor som sportade stannade till och sa ”Hej!”. Jag känner att jag är i mitt hemland.

Senast uppdaterad 2015-12-16