Stäng meddelande
  • Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Lärare vid Skyttbrinks gymnasium får pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism

Lärare vid Skyttbrinks gymnasium får pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism

En kvinna står och berättar framför en grupp ungdomar som sitter på en bänk.

Bilden är från en resa i mars 2020 där Marie guidar svenska ungdomar i förintelseläger i Krakow. Med på resan var bland andra ungdomar från Björkhaga skola i Tumba.

Årets K P Arnoldsonpris mot främlingsfientlighet och rasism tilldelas Marie Sterling som är lärare vid Skyttbrinks gymnasium. Marie arbetar engagerat för att frågor om demokrati och alla människors lika värde ska få ta plats på skolan och i undervisningen. Hon har arbetat på Skyttbrinks gymnasium sedan 2018 och undervisar i svenska, historia, samhällskunskap och religion. Priset delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 28 maj kl 17.30. Prisutdelningen går att följa digitalt via botkyrka.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

–Jag är tacksam och hedrad över att få priset för mitt engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Marie Sterling. Som lärare har det varit en ledstjärna i min undervisning att jobba med just dessa frågor. Eleverna får ett samhällsengagemang som skapar en positiv inverkan på samtid och framtid. Jag älskar mitt jobb!

Motiveringen till att Marie Sterling får priset är:

För det starka engagemanget för mänskliga rättigheter och demokrati i hennes undervisning i svenska, historia och religion. Marie har redan tilldelats flera priser och stipendier för sitt arbete i och utanför skolan, och skapar utifrån dessa erfarenheter lektioner som lockar fram ett intresse hos eleverna att fördjupa sig i hur rasism, antisemitism och diskriminering görs i vår tid. Man skulle kunna säga att hon bjuder in omvärlden i klassrummet och tar ut klassrummet i omvärlden”

K P Arnoldsonpriset är på 15 000 kr och delas årligen ut av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Det delas ut till person, organisation eller grupp verksam i Botkyrka som bidrar till skapandet av ett samhälle där människor inte förtrycks eller utsätts för diskriminerande handlingar.

– Maries starka engagemang bidrar till att demokratifrågorna ständigt är aktuella och genomsyrar skolans verksamhet, säger Rosemarie Krishnaswamy, biträdande rektor på Skyttbrinks gymnasium. Till hösten planerar vi ett demokratiprojekt där flera andra lärare ska vara involverade. Om allt går som planerat kommer en grupp elever att tillsammans med några lärare besöka förintelselägret Auschwitz i Polen.

Se prisutdelningen

Priset delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde torsdagen den 28 maj kl 17.30. Det går att följa prisutdelningen via botkyrka.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (länk)

Mer om Marie Sterling

Sedan Marie började arbeta på Skyttbrinks gymnasium 2018 har hon engagerat arbetat för att frågor kopplade till demokrati och alla människors lika värde får ta plats på skolan och i undervisningen.

Vid sidan om sitt ordinarie lärarjobb är hon engagerad i Svenska kommittén mot antisemitism. Hon guidar svenska ungdomar i Förintelsens fotspår med så kallade hågkomstresor till minnesplatser i Polen.

Marie Sterling tilldelades 2018 Hédi Frieds lärarpris. Utmärkelsen premierar lärare som gör en extra insats i syfte att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och anitsemitism med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia.

Marie är även engagerad i Teachers Across Borders Sweden och har tillbringat en månad 2018 i Myanmar som lärarcoach. Hon har även skapat kontakt med likasinnade lärare på en yrkesförberedande gymnasieskola i Parisförorten S:t Denis med syfte att etablera ett utbyte mellan skolan och Skyttbrinks gymnasium.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 maj 2020