Stäng meddelande

Fältbussen fyller 30 år

Bild på bussen

Fältbussen arbetar mot läroplanen och är ett stöd till skolorna i deras ordinarie arbete.

Varje år åker runt 2500 personer med Fältbussen för att förbättra sina kunskaper och lära känna kummunen. Sedan 1988 har Fältbussen, Botkyrkas naturskola på hjul, varit med om mycket.

I samband med budgeten 1987 väcktes en motion om att kommunen skulle satsa på en rullande naturskola. Då var tanken att nå fler målgrupper genom att bussen kommer till deltagarna, i stället för att ha en naturskola på en fast plats. Annika Norin, ekolog, har arbetat med Fältbussen sedan 1996 och har många fina och roliga minnen från verksamheten.

Vi har hittat allt möjligt i skogen. Även sånt som inte hör hemma där. En gång hittade vi två marsvin med vinterpäls i Grödinge som vi fångade och tog om hand. Fast den bästa var när en elev kom fram till mig och sa att det hade varit den bästa dagen i livet.

Fältbussen arbetar mot läroplanen och är ett stöd till skolorna i deras ordinarie arbete. Alla som går i årskurs 5 i Botkyrka kommun erbjuds två dagar med Fältbussen. En dag med tema skogen och en dag med tema vatten. Tillsammans med skolpersonal och Fältbussens medarbetare får barnen chans att undersöka Botkyrkas naturområden på plats. Bussen är utrustad med undervisningsmaterial, till exempel mikroskop, akvarier och håvar.

 

Viktigt att värna om naturen

Annika Norin tycker att det är viktigt att visa eleverna hur mycket fin natur det finns, men det kan vara svårt för en lärare att ta ut en hel skolklass i skogen. Förutom femteklassare har även gymnasieelever som läser biologi har möjlighet att följa med Fältbussen ut för att göra mer avancerade undersökningar.

Det man känner till och tycker om värnar man om. Vi har kompetens och resurser för att göra en bra dag tillsammans med lärare och elever. Utomhuspedagogik är idag ett känt begrepp och det är vår grund.

Sedan starten 1988 har Fältbussens arbete utvecklats och effektiviserats för att eleverna ska få mer tid i naturen. Idag pågår arbetet året om och Annika Norin beskriver verksamheten som effektiv och slimmad med väldigt lite administration och mycket kvalitetstid för deltagarna.

Annika Norin, ekolog

Fältbussens framtid

Annika Norin tror att arbetet med Fältbussen kommer att fortsätta många år till och menar att arbetet är viktigare nu än någonsin. Många elever är ovana att vara ute i naturen och den praktiska kunskapen har sjunkit. Därför tror hon att Fältbussen kommer att fortsätta många år framåt.

Om 30 år har hoppas jag att vi har miljövänlig dubbeldäckare med glastak, labb och fågeltorn på taket.
Det skulle vara bra med en supersäker robotbåt också.

Vill du följa med Fältbussen ut i naturen?

Håll koll på vår evenemangskalender. Varje år arrangeras naturreservatets dag. Då kan den som vill åka med oss som privatperson. Fältbussen har också bland annat gratis svampguidningar och bäversafari för allmänheten. 

Text: Ida Nygren, klass 8, Falkbergsskolan

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 december 2018