Störningsinformation:
Problem med vattenförsörjning i Tullingeberg
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Afrikansk svinpest kan spridas till Sverige

Flera vildsvin går på en grusväg

Under senare år har afrikansk svinpest drabbat tamgrisar och vildsvin i allt fler länder i Europa. Nu går Jordbruksverket ut med information och rekommendationer för att hindra spridning till Sverige. Människor kan inte få sjukdomen men den är mycket smittsam bland grisar och vildsvin och dödligheten är hög.

Afrikansk svinpest smittar huvudsakligen genom direktkontakt mellan grisar. Smittan kan också överföras om grisar äter eller kommer i kontakt med delar av en död infekterad gris. Det betyder att även charkprodukter som skinka, korv och bacon kan innehålla viruset som orsakar afrikansk svinpest. För att skydda svenska vildsvin uppmanas allmänheten att inte slänga matrester och sopor i naturen eftersom svinen kan få i sig dem. De kan då både bli sjuka själva och smitta andra svin.

Om man stöter på självdöda vildsvin ska man anmäla det till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på deras hemsida.

Vill du veta mer om afrikansk svinpest kan du besöka Jordbruksverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns också information för dig som har grisbesättningar eller är jägare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 maj 2019