Stäng meddelande

Kokningsrekommendation för Tullingeberg gäller hela veckan

Kokningsrekommendationen gäller inom det markerade området, Tullingeberg.

Botkyrka kommun har fått bekräftade provresultat på vattenproverna som togs på onsdagen. Proverna visar att det fortfarande finns koliforma bakterier i vattnet. Rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår och gäller åtminstone hela denna vecka.

I onsdags, den 1 augusti 2018, tog Botkyrka kommun beslut om en kokningsrekommendation för Tullingeberg. Detta eftersom vattnet visat utslag på koliforma bakterier som kan orsaka magsjuka.

Sedan dess tas dagliga vattenprover på dricksvattnet, både i Tullingeberg och i referenspunkter i närliggande områden.

Provresultat från vattenprover tagna förra veckan visar att det fortfarande finns koliforma bakterier i vattnet i Tullingeberg. I övriga delar av Tullinge och i resten av Botkyrka kommun är vattnet tjänligt.

Beslutet är att kokningsrekommendationen kvarstår. Kokningsrekommendationen gäller åtminstone hela denna vecka (vecka 32).

- Vi behöver minst två vattenprover i rad som visar att vattnet är tjänligt innan vi kan häva kokningsrekommendationen, säger Åsa Engwall, förvaltningschef för tekniska förvaltningen. Jag vill att boende i Tullingeberg ska vara trygga med de besked vi lämnar om vattnets kvalitet.

Kulan ska sköljas med klor

Under veckan kommer vattentornet ”Kulan” i Tullingeberg att rengöras med hjälp av klor. Vattnet i tornet töms ut och fylls sedan med klorerat vatten. Klorvattnet får vara kvar i tornet under ett dygn. Därefter töms tornet och vi fyller på med nytt vatten. Vattentornet är inte i bruk sedan 1 augusti.

- Vi tvättar vattentornet med klorerat vatten för att desinficera och göra vattnet fritt från bakterier, säger Åsa Engwall. Sedan sköljer vi igenom vattentornet med nytt vatten. Det kommer inte att finnas kvar klor i dricksvattnet efter denna åtgärd.

Kommande besked om kokningsrekommendationen i Tullingeberg publiceras på måndag den 13 augusti 2018.

Läs mer information om rekommendation att koka vattnet på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 augusti 2018