Stäng meddelande

Äldre får hjälp med att köpa mat på nätet

Närbild på händer på ett tangentbord

Äldre i Segersjö och Grödinge är först ut med att erbjudas stöd med digitala matinköp.

Fler valmöjligheter och ökad delaktighet. Från oktober kan äldre välja att göra matinköp digitalt, med stöd från hemtjänsten. Äldre i Segersjö och Grödinge är först ut att prova.
—Digitaliseringen har många fördelar. Det ska självklart våra äldre få del av, säger Pia Bornevi förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Hemtjänsten i Botkyrka stöttar idag äldre med matinköp, genom att handla i den närmaste matbutiken med ett brett sortiment. Från oktober kan äldre välja att istället köpa maten via internet, med stöd av hemtjänstpersonalen. Tanken är att de digitala matinköpen ska öka både valmöjligheterna och delaktigheten för de äldre.

—Den äldre väljer själv den nätbutik hen vill handla i och sitter med och klickar på de varor som ska beställas. Det blir en ökad valmöjlighet jämfört med att personalen går till närmaste butik och plockar hem maten åt den äldre, säger Jenny Torpman-Fredriksson, verksamhetschef Myndighet.

Stöd att leva aktiva och självständiga liv

Äldre i Grödinge och Segersjö är först ut att få erbjudandet att testa digitala matinköp. De får stöd av hemtjänstpersonalen genom alla steg: att registrera sig hos en nätbutik och beställa varorna. Vid behov kan även hemtjänsten finnas på plats vid leveransen och packa upp maten. Inköpen kan ske via den äldres dator eller hemtjänstens surfplatta.

—Vi börjar succesivt och med de personer som är positiva och vill prova detta. Vill man fortsätta få hjälp med att handla mat i fysisk butik kan man självklart göra det, säger Jenny Torpman-Fredriksson.

Stöd vid digitala matinköp kommer senare att erbjudas samtliga äldre som beviljats stöd vid matinköp i Botkyrka kommun.

—Våra äldre vill leva aktiva och självständiga liv, och här blir digitaliseringen ett allt viktigare stöd, säger Pia Bornevi, förvaltningschef hos vård- och omsorgsförvaltningen. 

Vård- och omsorgsnämnden beslutade i augusti om digitala matinköp.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 oktober 2018