Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Vill du förändra någons liv? Bli stödperson

Illustration av person som hoppar samt texten "YAP" i en pratbubbla.

Att vara stödperson i YAP, Youth Advocacy Programme, är ett uppdrag som är både utmanande och givande. Genom sina egna erfarenheter stöttar stödpersonen sin deltagare att nå sina mål.

Som stödperson jobbar man tillsammans med en samordnare. Man får uppföljning, egen handledning och utbildning. Dessutom arbetar man nära personens egna nätverk, säger Caroline Svensson, YAP-stödsamordnare.

YAP är ett internationellt välbeprövat koncept. I Botkyrka kommun är YAP en del av socialtjänsten. Den som blir stödperson får gå en utbildning och matchas sedan med en deltagare utifrån både intressen och personlighet. För att kunna prioritera uppdraget får man också en ersättning.

Sirli Maksimova, som är YAP-stödperson, understryker att det inte bara är ett jobb:

Det här passar inte alla. Det passar folk som vill hjälpa till på riktigt. Man måste vara beredd på att man går in i någons liv, in i någons nätverk och familj, säger Sirli Maksimova.

I YAP använder man sig av ett styrkebaserat förhållningssätt. Det betyder att stödpersonen fokuserar på deltagarens styrkor och framsteg. Deltagaren kan inte straffa ut sig själv genom sitt beteende eller misstag, beättar Sirli Maksimova.

Det gäller att inte döma personen utan att stötta det som bidrar till en förändring. Man kan göra misstag och fel under tiden utan att vi ger upp, vi fortsätter jobba mot målen.

Eftersom vi fokuserar på personens styrkor och framsteg ändrar vi också omgivningens bilder av vad en person klarar. Det ligger i rollen att förmedla både till deltagaren och omgivningen en känsla av att det inte är omöjligt, säger Caroline Svensson.

Sirli Maksimova tycker att uppdraget som YAP-stödperson utvecklat henne i relation till andra personer. Men det roligaste är ändå att se utvecklingen hos deltagaren:

Det roligaste är att se när deltagaren börjar ta för sig utan att jag behöver uppmuntra. Det är då det glöder. Om jag träffar min deltagare på gatan om 10 år vill jag höra att det har gått bra. Att deltagaren har uppnått sina mål, och att jag kunde vara en del av den förändringen, säger Sirli Maksimova.

YAP-stödpersonens uppdrag varar under 6 månader i de flesta fall, och man träffas ungefär 15 timmar i veckan.

Som stödperson ska man vara med och bygga upp någonting som är hållbart i längden. Man ska jobba mot att deltagaren klarar sina mål, att stödpersonen inte behövs längre, säger Caroline Svensson.

Det blir som att släppa fri en fågel som behövde en extra push för att våga lämna boet, säger Sirli Maksimova.

Vill du bli YAP-stödperson?

Just nu rekryterar Botkyrka kommun nya stödpersoner. Intresseanmälan är öppen fram till 1 september, men vi gör urval löpande, så anmäl dig så fort som möjligt. Läs mer här

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 augusti 2019