Stäng meddelande

Botkyrka kommun bäst på tillväxt i Stockholms län

Trafikplats Hallunda

Botkyrka är en växande kommun som framför allt präglas av småföretagande med ett starkt entreprenörskap och många bolagsbyggare.

För andra året i rad vinner Botkyrka kommun pris som Bästa Tillväxt 2019 i Stockholms län. Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Varje år delar kreditupplysningsföretaget Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

"Utnämningen går till Botkyrkas företagare"

Vi ser toppnoteringarna för tillväxten två år i rad som det verkliga kvittot på hur klimatet för Botkyrkaföretagen ser ut. Väldigt bra! Utnämningen går till Botkyrkas företagare - det var ni som gjorde det, säger Gustav Fridlund, näringslivschef.

Botkyrka är en växande kommun som framför allt präglas av småföretagande med ett starkt entreprenörskap och många bolagsbyggare. En växande storstadsregion med utrymme för expansion och utveckling där företag kan växa och utvecklas. Det finns många starka och drivna entreprenörer i Botkyrka, som bidrar med många viktiga värden - arbetstillfällen, service, attraktivitet och även del regionala tillväxten.

Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Botkyrka toppar i Stockholms län är extra roligt eftersom det är en kommun i en av Sveriges starkaste tillväxtregioner samtidigt som det är en kommun med många små och medelstora företag som expanderar, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Av Botkyrkas knappt 6 000 företag är cirka 60 procent mikroföretag och tillväxten sker främst i företag med mellan
5 och 50 anställda. Samtidigt finns här inslag med större arbetsgivare som Alfa Laval och Delaval samt profilerade aktörer inom kultur och kreativitet.

”Resultaten talar för sig, det går bra Botkyrkas företag. Riktigt bra. Jag är stolt över våra företagare och vad de åstadkommer och hur de utvecklar Botkyrka. Nu ska vi fortsätta stärka den utvecklingen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tre värden mäts:

  • Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

På andra och tredje plats i Bästa Tillväxt 2019 i Stockholms län kommer Haninge respektive Södertälje kommun.

För mer information kontakta näringslivschef Gustav Fridlund

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2019