Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Tumba gymnasium har receptet för distansundervisning

Matkassar med sparris, potatis, rabarber m m.

Eleverna får råvaror hemlevererade i matkassar.

Utbildning på distans fungerar bra när det är teoretiska ämnen, men hur lär man kockelever att laga ägg benedict eller baka en rabarberpaj med vaniljsås på distans? På Tumba gymnasium löser man det med matkasse hem till eleverna.

Johan Larsson, lärare på Tumba gymnasium på restaurang- och livsmedelsprogrammet, började rätt tidigt i pandemin fundera över utmaningen och kom fram till ett koncept med en matkasse fylld med råvaror som skickas hem till eleverna – och med den olika uppgifter som ska presenteras i bild eller med en film.

– Många av eleverna sitter bara framför datorn och det är ju inte därför man valt att gå en restaurangutbildning, man vill göra något med händerna, säger Johan Larsson.

Kassarna förbereds på skolan och anpassas efter säsong, nu senast kyckling och vårprimörer. I tidigare kassar har eleverna fått tillaga rätter med bland annat ramslök och vit sparris. Kassarna distribueras av fältassistenter som har tid över nu när eleverna inte är på skolan. Sedan i början av april har skolan skickat ut fyra omgångar med kassar till i första hand de 11 eleverna i årskurs 2, sammanlagt cirka 60 kassar.

Hemuppgiften dokumenterar eleverna med fotografier och till de förklarande text på hur man tänkt och jobbat fram sin rätt, eller med en film.

– De ska motivera sina val av tillvägagångsätt och beskriva processen. Uppgifterna ligger ju till grund för betygsbedömningen, påpekar Johan.

Men kan man inte låta mamma eller pappa laga till rätten och sen ta en bild?

– Haha, jag tror inte att någon av mina elevers föräldrar är tillräckligt duktiga för att fixa det.

Josefine Lindqvist, går andra året på restauranglinjen. Hon tycker att konceptet med matkasse hem fungerat över förväntan.

– När man inte har någon att fråga hela tiden får man lita mer på sina egna kunskaper och våga mer. Nackdelen är att jag inte har alla de redskap hemma som behövs och att det blir rätt rörigt i köket.

Johan Larsson är förstås bekymrad över att många restauranger i dessa pandemitider inte har gäster och det finns en oro hos eleverna som till sommaren ska ut i arbetslivet.

– Men behovet att gå ut och äta försvinner inte, på lite längre sikt kommer det finnas jobb till alla våra elever.

Färdiglagade ägg benedict.

Redovisning av färdiga ägg benedict.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 maj 2020