Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Här är årets kultur- och idrottsstipendiater

Person som sitter och spelar på en keyboard.

Viktor Pihl som fått årets barn- och ungdomskulturpris är en förebild för andra ungdomar, såväl musikaliskt som socialt då han gärna hjälper andra unga att inse, förstå och utveckla sin egen musikaliska förmåga.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om mottagare av Botkyrka kommuns kultur- och idrottstipendier 2020.

Stipendierna går till:

  • Botkyrkas idrottstipendium (30 000 kronor) - Tullinge Gymnastikförening
  • Botkyrkas kulturstipendium (30 000 kronor) - Mats Blomberg
  • Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris (10 000 kronor) - Viktor Pihl

Botkyrkas stjärnor

  • Ung idrottare - Colin Törnqvist Watson
  • Ung idrottare - Tyra Bäckström
  • Årets lirare - Simon Abdo
  • Botkyrkas ledare - Melissa Besara
  • Botkyrkas eldsjäl - Alaa Alsultani
  • Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör - Abdigani Abdi

Det är 5 000 kronor för varje pris, det betyder att om är det 2 pristagare så delar de på summan.

Motiveringarna


Botkyrkas idrottstipendium 2020 går till: Tullinge Gymnastikförening

Tullinge Gymnastikförening aktiverar massor med barn och ungdomar - även en del vuxna. I verksamheten erbjuder föreningen något för alla. På senare år har föreningen utökat med grupper för nybörjare i äldre åldrar vilket är unikt. I många sporter är det svårt att komma in som nybörjare i äldre åldrar.
Tullinge Gymnastikförening har en stark gemenskap där de äldre ungdomarna leder och peppar de yngre. Eldsjälen och ordförande, Annika Frisk, är alltid med och ordnar och organiserar så att gymnasterna får träningstider, chans att tävla och leder grupper där det behövs.

Botkyrkas Kulturstipendium 2020 går till: Mats Blomberg

Mats Blomberg är sedan flera decennier en mycket välkänd och uppskattad kulturpersonlighet i Botkyrka. Han är och har varit aktiv som revyartist, regissör, manusförfattare, arrangör, programvärd och konferencier.
Mats har genom styrelsearbetet i teaterklubben Repliken verkat för att teaterproduktioner såsom barnteater, musikaler, revyer, sagovandringar och sommarteater blivit verklighet, till glädje för en stor publik. Tusentals Botkyrkabor har uppskattat hans humoristiska sida och minns nog särskilt figuren ”Gunnar” som varit ett stående inslag genom årens många revyer.

Mats Blomberg får Botkyrka kommuns kulturstipendium 2020 för att han med stort kunnande och brinnande engagemang under lång tid främjat och lyft scenkonsten i Botkyrka. Mats har förmågan att beröra, han sprider glädje, värme, humor och allvar i allt han gör.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2020 går till: Viktor Pihl

Viktor Pihl är musiker och musikstuderande. Viktor har ett genuint intresse för komposition av avancerade klassiska stycken samt jazzarrangemang. Han visar upp stor musikalitet och kreativitet samt är en förebild för andra ungdomar i samma ålder, såväl musikaliskt som socialt då han gärna hjälper andra unga att inse, förstå och utveckla sin egen musikaliska förmåga.

Viktor deltar i ett flertal musikaliska sammansättningar, leder musikgrupper, komponerar och arrangerar musik till sig själv och andra. Viktor har sedan unga år varit elev på Botkyrka kulturskola och går nu på Tumba gymnasiums estetiska program.

Viktor Pihl får Botkyrka kommuns barn- och ungdomskulturpris 2020 för att han på ett inkluderande och generöst sätt sprider musikaliskt engagemang. Viktor visar upp mycket stor musikalitet och är en inspirerande förebild för andra unga.


Kultur- och fritidsnämnden utser sju pristagare till Botkyrkas stjärnor 2020

Prissumman är 5 000 kronor per pris. Ibland delar två personer på summan.

Ung idrottare - Colin Törnqvist Watson och Tyra Bäckström. (I kategorin för ung idrottare utses två pristagare 2020.)

Ung idrottare - Colin Törnqvist Watson

Colin Törnqvist Watson spelar som både målvakt och utespelare i IFK Tumba. Hockey är en sport där specialisering sker tidigt men Colin har lyckats att hålla en hög nivå på båda positionerna. Han tränar med klubbens B-juniorer, A-juniorer men även i A-laget som målvakt. Hans lag ligger i A-serien och vann DM under hösten 2019.
Colin har utöver sina prestationer som målvakt och utespelare även utbildat sig till domare och dömer yngre lag. Han "lever" hockey med stor passion för sporten.

Ung idrottare - Tyra Bäckström

Tyra Bäckström tävlar för MX Stockholm och är en av Sveriges bästa cross-tjejer i åldersgruppen 05–07. Hon har vunnit SM 2019 i 85 kubik. Hon har dessutom varit på toppen i Gotland Grand National Enduro Race i sin klass. Tyra gör en helt fantastisk idrottsprestation i en sport som vanligtvis domineras av män. Tyra är en framtidsprofil både i Sverige och i Europa.

Årets lirare - Simon Abdo

Simon Abdo kör bantävlingar med motorcykel och ligger i framkant bland Sverige-eliten i sin årskull. Det finns inget som stoppar honom ifrån att delta i varje tävling vare sig det är skador eller om det rör sig om att behöva ge det lilla extra. Simon har dessutom varit Svenskmästare 2014 och Nordisk trea i minimoto. 2018 kom han på andra platsi miniGP och på tredje plats på minimoto. Numera kör Simon på senior nivå och försöker kamma hem titlar på den nivån.

Botkyrkas eldsjäl - Alaa Alsultani

Alaa Alsultani samlar ungdomar och vuxna året om för att spela fotboll utan någon förening bakom sig. Han skapar gemenskap och ser till att deltagarna har en plats att vara på även om de inte har råd och tid att idrotta i en förening.

Botkyrkas ledare - Melissa Besara

Melissa Besara startade dam- och flickfotbollen på IFK Tumba och har varit aktiv som både coach och mentor för tjejerna i laget i över 7 år. Idag finns det flera aktiva dam- och flicklag tack vare Melissas insats. Hon har arbetat med att skapa ett större rum för tjejer inom idrotten i Tumba, och har spenderat oerhört många dagar och kvällar åt att både coacha i idrotten men även hjälpt deltagarna med studierna.

Melissa blev dessutom nominerad till Guldhanden 2019 för sitt arbete inom fotboll, integration och inkludering.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör - Abdigani Abdi

Abdigani Abdi är känd vid namnet ”Multicoach” med mål att lyfta Botkyrka och vara en bidragande faktor till att Botkyrkaborna blir bättre, friskare och starkare. I rollen som Multicoach hjälper Abdigani personer att uppfylla sina mål och drömmar genom per-sonlig utveckling och personlig träning.

Abdigani har utöver arbetet med som multicoach arrangerat den första triathlon-tävlingen i Botkyrka för ungdomar. Han har varit lagledare för Botkyrkas ungdomar åt Sveriges Olympiska Kommitté. Han har dessutom arrangerat Zumba för kvinnor i Alby och hållit i Boxfitklasser för ungdomar och vuxna i kvarnhagshallen.

När och var delas priserna och stipendierna ut?

Utmärkelserna delas vanligtvis ut på den årliga familjefestivalen Vi är Botkyrka i slutet av augusti i Hågelbyparken. Men med anledning av coronaviruset är festivalen inställd och därför skjuts ceremonin fram till senare i höst. När och var meddelas senare på botkyrka.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 maj 2020