Stäng meddelande

Tips om unga, tobak, alkohol och andra droger


Det finns mycket vi vet om unga, alkohol, tobak och andra droger - och det finns många myter. Som förälder kan det ibland vara svårt att veta vad som är rätt att säga och göra. Här hittar du tips och fakta till dig som förälder.

Att bli tonårsförälder är inte alltid så lätt - och det är inte så lätt att bli tonåring heller. Tonåringar utvecklas fysiskt och psykiskt, samtidigt som de söker sin identitet i gränslandet mellan barn och vuxen. Det är mycket nytt att ta ställning till, många nya spännande utmaningar - men också nya risker.


Tips när du tala med ditt barn om alkohol

Här kan du läsa mer om tipsen som du ser i filmen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Dricker ungdomarna alkohol? Testar de narkotika?

Allt färre unga dricker alkohol, såväl i Botkyrka som i hela Sverige. Det visar flera undersökningar kring tonåringar och deras levnadsvanor. Samtidigt finns det tonåringar som dricker ofta och mycket.

Majoriteten unga har inte testat narkotika. Men attityderna till cannabis (marijuana och hasch) blir alltmer liberala bland unga och många myter sprids om att det inte är farligt. Forskare världen över är dock eniga om att bruk kan leda till allvarliga konsekvenser såväl fysiskt och psykiskt som socialt och intellektuellt.

Varför är alkohol, tobak och narkotika farligt för unga?

Eftersom hjärnan utvecklas upp till 25-års ålder har barn och unga lättare för att bli påverkade av och utveckla beroenden till droger. Ju tidigare i livet man börjar använda droger desto större är risken för ett framtida beroende. Forskning visar bland annat att:

  • Risken för olyckor och våld ökar när tonåringar dricker alkohol eller använder cannabis. Förmågan att bedöma olika situationer försämras och de vanligare olyckorna som att tappa bort sin telefon och säga eller göra något man sedan ångrar är inte så kul. Dessutom i åtta av tio fall av våldsbrott finns alkohol med i bilden.
  • Alkohol och tobak är en inkörsport till andra droger. Är man van att röka tobak är steget inte så stort till att testa droger som röks, så som cannabis. Många som testar narkotika gör det också när de druckit sig berusade på alkohol. Det finns också ett starkt samband mellan att vara berusad på alkohol och att röka cigaretter eller snusa.
  • Rökning av tobak skapar varje år cirka 12 000 dödsfall i Sverige. I genomsnitt lever en rökare tio år kortare än en icke-rökare. Unga är särskilt känsliga för det beroendeframkallande nervgiftet nikotin som finns i tobak.

Du som förälder har stor betydelse för ditt barns val i livet

Vad det än gäller så är du som förälder den viktigaste personen i ditt barns liv. De bryr sig om föräldrars åsikter även om det inte alltid verkar så. Prata tidigt med ditt barn om riskerna med tobak, alkohol och andra droger. Hitta tips till dig förälder inför samtalet bland flikarna till höger.

Vill din tonåring läsa mer själv?

Under relaterade länkar och dokument hittar ditt barn och du mer information om tobak, alkohol, narkotika och drogförebyggande arbete.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juni 2019
Barn & utbildning