Stäng meddelande

Alkohol - nej eller okej?

Vi i Botkyrka vill att barn och unga ska växa upp i en drogfri miljö utan skador från bruk, berusning eller beroende av alkohol. Forskningen visar att du som förälder kan göra stor skillnad genom att prata med ditt barn om alkohol och sätta tydliga gränser.

Folder Alkohol - nej eller okej? Tips till dig förälder

Prata med ditt barn om alkohol. Läs foldern för tips! Du hittar den under relaterade dokument.

Kort om unga och alkohol

Minderåriga som dricker alkohol utsätts för mycket större risker än andra - både fysiska och psykiska. Det handlar inte bara bråk och skador. Även de vanligare problemen som att tappa bort sina värdesaker, hamna i gräl med sin kompis eller ångra ett samlag är jobbigt att hantera.

  • Lov och högtider är risktillfällen då många unga dricker alkohol​, kanske för första gången. De största risktillfällena är skolavslutning, höstlov/halloween och jul och nyår.
  • Unga som bjuds på eller förses med alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar.
  • Vanligaste sättet unga får tag på alkohol är genom kompisar och kompisars syskon, oftast äldre.
  • Den vanligaste platsen unga dricker alkohol är hemma hos någon annan eller hemma hos sig själv.
  • Ungdomar tycker det är bra att föräldrar hjälper sina barn med anledningar att säga nej till alkohol.

Vad kan jag göra som förälder?

Du som förälder har stor betydelse för ditt barns val i livet. Prata med ditt barn om alkohol och dina förväntningar. Forskning visar att en tydlig inställning mot drickande före 18 års ålder leder till att tonåringar börjar dricka senare, dricker mindre och får mindre problem kopplade till alkohol. Hitta fakta och stöd inför samtalet i foldern Tips till dig förälder: Alkohol - nej eller okej?.

Kontakta gärna miniMaria om du är orolig eller har frågor om alkohol. Vi har även samlat mer info och tips under relaterade länkar. 

Tonårsparlören

Tonårsparlören

Har du barn hemma som fyller 14 år i år?

​​Tonårsparlören är en liten men klok bok fylld med frågor och svar om ungdomar och alkohol som gör det enklare att prata om alkohol hemma.

Lagom till Valborg varje år får alla familjer med barn i 14-årsåldern Tonårsparlören direkt hem. Vill du också läsa den? Bläddra i boken online, lyssna på den som ljudbok, ladda ner den eller beställ den hem på Tonårsparlören.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Längst ner på denna sida kan du även ladda ner en sammanfattad version av Tonårsparlören på olika språk.Köp inte ut alkohol till dina barn - Tänk om!

Tänk om är en kort film som visar tre skäl till att säga nej om din tonåring ber dig att köpa ut. Se filmen och läs mer om varför du inte ska köpa ut till din tonåring på Tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad säger alkohollagen?

  • Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år.
  • Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.
  • På restauranger måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol.
  • Straffet för langning av alkohol är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juli 2019
Barn & utbildning