Stäng meddelande

Fritidshem 6-10 år

Efter skolan och på loven kan ditt barn gå på fritidshem. Det är frivilligt och ett komplement till skolan där barnen kan leka och delta i olika pedagogiska fritidsaktiviteter. Ofta känner barnen igen pedagogerna från skolan.

Ditt barn är välkommet före och efter skolan fram till den termin han eller hon fyller tio år. När ditt barn har fyllt 10 år finns platsen kvar fram till nästa termins start. På många fritidshem får barnen även hjälp med läxor.

Omsorg på obekväm arbetstid

Vid behov bedriver vissa fritidshem omsorg på obekväm arbetstid, vardagar kl. 05.30­­ –21.30 med start augusti 2019. Dessa finns i Tumba, Tullinge, Alby och Hallunda.

Avgift och tider

Ditt barn kan gå på fritidshem under den tid du som förälder arbetar eller studerar. Även om du är föräldraledighet för yngre barn eller aktivt söker arbete är ditt barn välkommet 4 timmar per dag.

Botkyrka kommun erbjuder heltid på fritidshem för alla barn, vilket motsvarar 35 timmar i veckan. Utbildningsförvaltningen bedömer att de dagar när eleverna går i skola och därefter är på fritidshem i fyra timmar blir en heldag.

Alla kommunala skolor har fritidshem som har öppet mellan kl. 6.30–18.30. Från och med augusti 2019 bedriver vissa fritidshem vid behov omsorg på obekväm arbetstid, vardagar kl. 05.30­­ –21.30. En del friskolor erbjuder också fritidshem.

Avgiften för fritidshem tas ut för hela året (12 månader) och beror på din inkomst och hur många av dina barn som har skol- eller barnomsorg. Det finns dock en maxgräns för hur mycket det kostar per familj.

Barn mellan 10–15 år

Barn mellan 10 och 12 är välkomna till öppen fritidsverksamhet från skolans slut fram till kl. 18. Det innebär att de inte behöver vara anmälda och det kostar ingenting.

För barn och ungdomar mellan 12–15 år finns 9 fritidsgårdar i Botkyrka som riktar sig till olika åldrar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2019
Barn & utbildning