Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Skolvalet 2020

Har du barn som ska börja i förskoleklass eller måste byta skola för att gå klart grundskolan 2020? Då måste du göra ett aktivt skolval för att kunna påverka vilken skola ditt barn kommer att börja i.

Glada förskolebarn leker och hoppar på en fotbollsplan

Om skolvalet

Vårt skolval är öppet från och med den 20 januari till och med 10 februari 2020. Det är viktigt att du samtidigt ansöker om fritidshemsplats och modersmålsundervisning. Du gör ditt skolval här via vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I e-tjänsten finns både kommunala grundskolor och friskolor.

Avstår du från att välja placeras barnet i en skola där det finns platser kvar.

Besök skolorna på öppet hus

Ta chansen att besöka våra grundskolor på Öppet hus inför ditt skolval. Välkommen!

Vilka ska göra skolvalet?

Du ska göra ett aktivt skolval om

  • ditt barn ska börja i förskoleklass.
  • ditt barn redan går i en skola i Botkyrka men måste byta skola för att gå klart resterande skolår i grundskolan.

Nyinflyttad?

Om du kommer att flytta till Botkyrka 2020 kan du när som helst under året göra en ansökan via ”Sök grundskola” i vår e-tjänst. Skicka in en kopia på ett dokument där er kommande adress framgår till skolval@botkyrka.se. Det kan till exempel vara ett hyres- eller köpekontrakt eller en flyttanmälan.

Söka skola i annan kommun

Om du vill att ditt barn ska gå i skola (kommunal eller fristående) i en annan kommun vänder du dig direkt till den skolan för att söka plats.

Du måste också anmäla ditt skolval i vår e-tjänst. Välj alternativet ”Övriga skolor (utanför Botkyrka kommun)” för att tala om för oss vilken skola ditt barn kommer att gå i.

Placeringsbesked i april

I början av april skickar vi ut placeringsbeslut till vårdnadshavarna via sms, e-post eller vanlig post. Har du inte fått besked om ditt barns skolplacering senast den 1 maj kan du ringa medborgarcenter på 08-530 610 00 eller besöka ditt medborgarkontor. 

Om du är missnöjd med skolvalsplaceringen kan du från och med den 1 juli ansöka om skolbyte i e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.länk till annan webbplats Du kan också göra en överklagan till Förvaltningsrätten om du inte är nöjd med placeringen. Läs mer hur du överklagar här.länk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2020
Barn & utbildning