Stäng meddelande

Högre studier

Det finns drygt 18 000 utbildningar inom högskola och universitet. Det finns också yrkeshögskolor över hela landet. För att söka krävs det att du har en avslutad gymnasieutbildning med grundläggande behörighet. Ofta krävs också särskild behörighet.

Högskola och universitet

Högskole- och universitetsstudier är till för dig som vill studera en viss kurs eller en hel utbildning på hög nivå.

För att söka krävs det att du har en avslutad gymnasieutbildning med grundläggande behörighet, oavsett om du söker till fristående kurser eller program. Ofta krävs också särskild behörighet.

Du får poäng för varje kurs du läser. En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng.

Yrkeshögskola Yrkeshögskola (YH) är en eftergymnasial utbildningsform där du utbildas i nära samarbete med arbetslivet. Du blir utbildad till ett visst yrke och målet är att du ska få arbete inom din bransch direkt efter examen. För att vara behörig till yrkeshögskolan ska du ha kunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Många YH-utbildningar har dessutom ytterligare särskilda förkunskapskrav. YH-utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och två år långa. Alla är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN. I Botkyrka är det Xenter i Tumba som genomför yrkeshögskoleutbildning. Xenter har YH-utbildningar inom media, finans, grafisk produktion och fastighet. Läs mer om utbildningarna på Xenters egen webbplats. Klicka på länk till höger.

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett prov som testar kunskaper man anses behöva ha för att lyckas med högskole- eller universitetsstudier. Vid antagningen till högskola eller universitet tas en del sökande in på urval av deras gymnasiebetyg medan en del tas in på urval av deras resultat från högskoleprovet.


Till höger hittar du länkar där du kan läsa mer och få inspiration till studier. Du kan även se prognoser om jobb med bäst och sämst framtidsutsikter samt löner.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2019
Barn & utbildning