Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Skolmåltiden

Alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor har en gemensam matsedel för varje termin. Vissa skolor väljer att servera andra maträtter utifrån huvudingrediensen (exempelvis kött, fisk, färs).

Matsedeln speglar Botkyrkas kulturella mångfald och har tagits fram enligt kommunens kostpolicy för att säkerhetsställa att alla barn och elever ska få mat som både är näringsriktig och god.

Till måltiden serveras ekologisk mjölk eller vatten. Vi arbetar för att ytterligare öka andelen ekologiska livsmedel. Om ditt barn av medicinska, etiska eller religiösa skäl behöver specialkost tillgodoses även det. Prata med personalen förskolan eller skolan.

Matsedeln som "app"

Det finns en applikation för skolmatsedeln som går att ladda ner kostnadsfritt för iPhone eller androidtelefoner. Alla kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Botkyrka kommun har valt att ansluta sig. Appen heter Skolmaten och du hittar mer information på www.dinskolmat.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Via denna sida kan du också söka efter din skolas matsedel utan att ladda ner den som app. Sök efter din skola på http://meny.dinskolmat.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du bra idéer?
Har du några tips, idéer eller andra synpunkter på hur måltiderna kan bli bättre? Tveka då inte att höra av dig till oss, be om att få prata med kommunens koststrateg.

Kommunens kostpolicy
Några riktlinjer vi strävar att efterleva, är att:

  • maten ska tillagas så nära inpå serveringstillfället som möjligt
  • successivt öka andelen ekologiska och rättvisemärkta livsmedel ur såväl miljö- som etiska aspekter.
  • måltidsmiljön ska präglas av ett bra bemötande och god service så att alla matgäster trivs och tycker det är trevligt att äta.
  • lunchen i grundskolan ska bestå av två huvudrätter per dag, varav en vegetarisk. Till lunchen i skolan serveras även grönsaksbuffé, bröd, smörgåsfett, lättmjölk alternativt mellanmjölk och vatten.
  • undvika söta produkter som kräm, saft, nyponsoppa och chokladdryck. Godis, snacks och läsk ska inte serveras till förskolebarn eller grundskolebarn.

Om du vill veta vilken mat som serveras på fristående förskolor och skolor, ta kontakt med den verksamheten.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 januari 2020
Barn & utbildning