Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Luft, ventilation och temperatur

Temperatur inomhus

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 20–24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och inte under 16°C på golvet. Temperaturen ska inte heller vara för hög och bör inte överstiga 26°C vintertid eller 28°C sommartid.

På äldreboenden och förskolor bör temperaturen hållas mellan 22-24°C i luften och mellan 20-26°C på golvet.

Luftfuktighet

Luftfuktigheten varierar under året och styrs av temperaturen. Inomhus tillförs fukt ifrån människors andning, svettning samt från matlagning och tvättning. Rekommenderad relativ luftfuktighet inomhus är 30-70 procent. En alltför hög luftfuktighet kan orsaka fuktproblem och kvalster.

Torr luft är ett vanligt fenomen som kan orsaka besvär i form av torra ögon, torra läppar, torr hud samt torra slemhinnor i näsan. Besvär kan framträda då den relativa luftfuktigheten är under 20 procent.

I fastigheter där luften förvärms under kalla perioder kan den relativa luftfuktigheten bli mycket låg och då kan det hjälpa att sänka temperaturen. Upplevelsen av torr luft kan även bero på luftföroreningar i form av damm, cigarettrök, förbränningsavgaser, emissioner från byggnader eller från material inomhus. En bra ventilation är en viktig förutsättning för att skapa en god luftkvalitet.

Om ventilation

Inomhusluften behöver ständigt förnyas eftersom människor och husdjur förbrukar syret och eftersom rökning, tvätt och matlagning skapar föroreningar. Även inredning och byggnadsmaterial avger partiklar till luften.

Du kan testa ventilationen genom att hålla ett papper framför en ventil i köket eller badrummet. Om ventilen suger tag i pappret, vet du att ventilationen fungerar.

Tecken på att ventilationen inte fungerar

  • Dålig luft eller matos kommer in genom frånluftsventilerna i badrum eller kök.
  • Det skapas kondens på insidan av fönster.
  • Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15 minuter efter avslutad duschning.

För att inomhusluften ska vara bra krävs det att tillräckligt med ny luft kommer in i din bostad.

Förbättra luften i din bostad

  • Håll friskluftsventiler och vädringsfönster öppna så att luftbytet förbättras.
  • Bor du i hus med självdragsventilation utan friskluftsventiler kan du ta bort en del av tätningslisten i överkanten av fönstren i sovrum och vardagsrum.
  • Håll ventiler i badrum och kök rena.
  • Vädra ofta och effektivt genom korsdrag korta stunder.
  • Håll köksfönstren stängda när du lagar mat så att dina grannar inte störs av matos. Däremot kan köksdörren stå på glänt och fönstret i ett rum intill vara öppet.

Tänk på att du måste tala med fastighetsägaren innan du installerar en köksfläkt. Du riskerar annars att försämra grannarnas ventilation.

Problem med din ventilation

Om du som hyresgäst har problem med dålig luft i din bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Bor du i en bostadsrätt ska du vända dig till föreningens styrelse. Får du ingen hjälp kan du vända dig till miljöenheten som kan kräva utredningar och eventuellt åtgärder.

Kontakta miljöenheten

Telefon: 08-530 610 00
(via medborgarcenter)

E-post: sbf@botkyrka.se

Relaterade sidor

Senast uppdaterad: