Stäng meddelande

Om Fältbussen

Bild på den gröna bussen

Bussen i Hörningsnäs

Fältbussen är Botkyrka kommuns rullande naturskola. Varje år åker runt 2500 personer med Fältbussen för att förbättra sina kunskaper om djur och natur.

Fältbussen med årskurs 5

Att åka ut med kommunens femteklassare är Fältbussens huvudverksamhet. Målet är att alla Botkyrka kommuns elever ska få två dagars kunskap om kommunens vackra natur och kulturmiljöer.

Alla klasslärare i årskurs fem får erbjudande om att gratis delta i dessa exkursionsdagar. En av dagarna är på höstterminen och den andra är på vårterminen. Den ena dagen kommer vi att undersöka livet i vatten och den andra livet i skogen. Vi är utomhus hela dagen och eleverna har matsäck med sig.

I bussen finns 27 sittplatser. Vi har också mikroskop, håvar, akvarier, burkar och allt man kan tänka sig behöva för att undersöka naturen i Botkyrka. Med på bussen är klassläraren och en av ekologerna som arbetar där.

Historik

I samband med budgeten 1987 väcktes en motion om att kommunen skulle satsa på en rullande naturskola efter förebild från Örebro kommun. En rullande naturskola i jämförelse med en fast naturskola bedömdes nå fler målgrupper genom att bussen kommer till deltagarna.

Tredagarsläger med Fältbussen - bland sjöhästar och dovhjortar

När? 17-19 juni 2019

För vem? Dig som nu går i årskurs 5

Pris: Gratis

Var samlas vi? Kommunalhuset, Tumba

Tid: Cirka kl 10-15

Under tre dagar får du vara på Fältbussen och undersöka djur och natur. Vi kommer att leta djur i havet en dag och arbeta med hantverk en dag. Den sista dagen avslutar vi kursen med ett besök på Tovetorps zoologiska forskningsstation i Sörmland där vi träffar djurforskare och hälsar på deras tama hjortar. Alla dagar kommer det att finnas möjlighet att bada om vädret är fint.

Är du intresserad? Gör en intresseanmälan till faltbussen@botkyrka.se så skickar vi mer information. Ange namn, telefonnummer och adress eller e-post.

Tre dagarsläger
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 januari 2019
Klimat & miljö