Vattnet avstängt i Tumba, Vårsta och Grödinge mellan 9 och 15 onsdag den 26 april 2017

Stockholm Vatten måste akut reparera vattenledningen till Tumba. För boende och verksamma i Tumba, Vårsta och Grödinge kan problem med lågt vattentryck uppstå, eventuellt kan man bli utan vatten.

Stäng meddelande

Botkyrka i Almedalen

Botkyrka kommun har medverkat i Almedalen sedan 2012. 2016 anammade vi konceptet Botkyrka pop-up kommun i Almedalen.

Almedalen

Med vår unika satsning, där vi överlät vår plats på A-läge i Almedalen, åt över 30 lokala aktörer från förenings- och näringslivet istället för att nyttja den själva gjorde succé.

Tillsammans med våra aktörer genomförde vi två heldagar med fullsatt terrass och unika programpunkter som höll hög kvalite. Vi mottog årets Mest Innovativa Upplägg samt ett utnämnande bland ”de är coolast i Almedalen”.

Vad betyder årets deltagande för Botkyrka kommun och våra aktörer?

Botkyrka kommun fick mycket bra genomslag i media. Men det bästa var ändå att kommunen och aktörerna skapade starka band, som kommer att hålla lång tid efter Almedalens slut.

Kommunen och aktörerna delade på projektledarskapet

Kommunen och aktörerna delade på projektledarskapet just för att idén hela tiden var att kommunen skulle möjliggöra för aktörer i kommunen att få utrymme i Almedalen. Kommunen gav aktörerna helt fria händer att använda platsen, vilket resulterade i intressanta men annorlunda programpunkter som stack ut.

Mångfald av programpunkter

När ”Botkyrka var pop-up kommun” i Almedalen kunde man bland annat lyssna på samtal om fotbollens roll i arbetet mot rasism och sexism, se filmer gjorda av Botkyrkaungdomar om deras vardag, lyssna på spoken word från unga talanger och cykla till sig en smoothie medan man pratar om hållbarhet.

Men även kommunens förvaltningar arrangerade seminarier om till exempel det enorma intresset från entreprenörer att etablera sig och bygga i Botkyrka. Ett annat seminarium som var fullsatt var det om nyanländas skolgång med företrädare från kommunen och Skolverket.


Det centrala läget lockade besökare

Även besökare verkade uppskatta det unika konceptet, många gånger var Donnerska husets terrass där man höll till som ”Botkyrka pop-up kommun” fullsatt att man fick be några vända vid dörren. Eller flytta på aktiviteter.


Roast av Sverige med Özz Nujen och slutkonsert med Redline Recordings

Subtopia hade till exempel en roast av Sverige – om Sverigebilden med Özz Nujen som fick så högt tryck att vi blev tvungna att byta plats till Aftonbladets tält som rymde mer människor. Och slutkonserten med Redline Recordings fick hållas på torget så att fler skulle kunna ta del av något som kom att bli en folkfest. Det avslutade Botkyrkas dagar i Almedalen på riktigt Botkyrka manér.


Botkyrkas Wall of fame lämnade avtryck

Botkyrkas ”Wall of fame” (samma koncept som Arlanda) som man satte upp i entrén till terrassen, med 18 bilder på Botkyrkas förebilder från kultur, sport, företag och föreningsliv blev också en populär besöksattraktion för många som ville se dessa bilder.


Kommer Botkyrka kommun delta i Almedalen 2017?

Kommunen och aktörerna tillsammans håller på med utvärderingen av satsningen. Huruvida kommunen arrangerar liknande koncept 2017 är i dagsläget inte bestämt ännu.


Läs mer och titta på bildspel från Almedalen

Under relaterade länkar kan du ta del av videoklipp och läsa vad olika medier har skrivit om Botkyrkas deltagande i Almedalen. Här nedan kan du ta del av ett bildspel.

två glada personer
Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 mars 2017
Kommun & politik