Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Viktigt meddelande till allmänheten - VMA

Varnings- och informationssystemet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, används vid olyckor och allvarliga händelser samt för att varna för och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner och i samband med extraordinära händelser.

VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, till
exempel gasutsläpp eller en stor brand. Då varnas allmänheten genom en varningssignal (i folkmun kallad ”Hesa Fredrik”). Under minst två minuter ljuder en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.

När du hör signalen ska du:

  • Gå inomhus
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig. Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

När faran är över signaleras det med en 30 sekunder lång signal.

Testlarm

VMA-signalen testas klockan 15:00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

Krisinformation.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram webbplatsen och appen krisinformation.selänk till annan webbplats där du som medborgare kan hålla dig uppdaterad.

Relaterade länkar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2017
Kommun & politik