Stäng meddelande
Bild på en EU-flagga. Rösta i EU-valet.

Rösta i EU-valet.

EU påverkar ditt liv i Botkyrka

Rösta i EU-valet!


Tycker du att miljön, klimatet, demokrati, mänskliga rättigheter, Europas framtid eller ekonomi är viktiga frågor? Vill du påverka vilka som ska bestämma i EU:s riksdag?

Europaparlamentet beslutar om många viktiga frågor som påverkar ditt liv i Botkyrka. Många lagar som gäller i Sverige kommer från EU. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige men du kan förtidsrösta redan från 8 maj på olika platser i Botkyrka.

Vem får rösta?

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är 18 år senast på valdagen och är::

  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige

eller:

  • medborgare i något av EU:s medlemsländer, folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april

Så här röstar du

Ta med dig legitimation och röstkort. Senast den 8 maj ska alla röstberättigade ha fått ett röstkort i brevlådan. Det är enkelt att rösta och det tar inte mycket tid. Har du glömt att ta ditt röstkort med dig kan personalen på plats hjälpa dig och skriva ut ett röstkort. Om du röstar på valdagen behöver du inte ta med dig röstkortet.

Förtidsrösta här

  • Medborgarkontoren i Alby, Fittja, Hallunda, Tullinge, och Tumba

  • Mötesplats Grödinge i Vårsta

  • Mobila röstningslokaler som du ser på centrala platser i Botkyrka

Här röstar du på valdagen

  • Rösta i vallokalen som står på ditt röstkort

  • Du kan även rösta på andra platser i landet

Behöver du hjälp?


Du kan rösta med bud, vilket betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Du behöver ett särskilt material för detta som kan hämtas på medborgarkontoren.

Du gör själv i ordning din röst genom att lägga envalsedel i ett valkuvert och stänger kuverten.En släkting eller vårdpersonal får agera bud och behöver vid inlämning av rösten visa sin legitimation.

Om du är förhindrad av hälsomässiga skäl eller inte har någon som kan hjälpa dig med att budrösta – ring oss på kommunen på telefonnummer 08–530 610 50, från och med 8 maj, så hjälper vi dig lösa detta.

Rösta på äldreboenden och kriminalvårdsanstalten


Vi kommer besöka äldreboendena i kommunen samt kriminalvårdsanstalten under en dag som passar verksamheten. Detta är till för de boende på institutionerna.

Valinformatörer informerar


Från slutet av mars kommer valinformatörer att informera om valet på olika platser i kommunen. De har särskilda orangea tröjor och namnskyltar där det står att de är valinformatörer.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 mars 2019
Kommun & politik