Stäng meddelande

Frågor och svar om EU-valet

En hand sticker ner en röst i en låda med EU-flaggan i bakgrunden.

Du kan förtidsrösta från den 8 maj eller på valdagen den 26 maj.

Här kan du läsa svaren på vanliga frågor om EU-valet.

När är valet?
Valet är söndagen den 26 maj.

När kan jag rösta?
Du kan rösta från och med den 8 maj fram till valdagen.

Var kan jag förtidsrösta?
Förtidsrösta kan du göra på medborgarkontoren i Alby, Fittja, Hallunda och Tumba, eller i biblioteket i Tullinge. Du kan också rösta i Vårsta på Mötesplats Grödinge samt i våra mobila röstningslokaler.Mer information om förtidsröstningen hittar du här.

Jag är medborgare i ett EU-land, vad gäller?
Om du är medborgare från ett annat EU-land men folkbokförd i Sverige får du rösta i EU-valet här. För att göra det måste hen anmäla sig till den svenska röstlängden. Mer information om detta finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gör Europaparlamentet?
Europaparlamentets viktigaste uppgifter är att stifta EU-lagar och besluta om EU:s budget tillsammans med ministerrådet. Det är också Europaparlamentet som kontrollerar EU-kommissionen. Arbetet i Europaparlamentet leds av en talman och precis som i riksdagen och andra nationella parlament arbetar ledamöterna i Europaparlamentet i olika utskott som ansvarar för olika ämnesområden. EU-kommissionen föreslår nya EU-lagar som ministerrådet och EU-parlamentet tar beslut om. Läs mer om Europaparlamentet här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad betyder EU för mig?
Här kan du läsa mer om vad EU betyder för dig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(Länk till en webbplats från Europaparlamentet)

Vad tycker de politiska partierna?
Här kan du läsa om partiernas EU-politik.

Måste jag ha legitimation?
För att rösta måste du kunna legitimera dig. Detta kan du göra genom att visa en ID-handling med foto och födelsedatum. Någon annan kan också gå i god för dig men då måste den personen kunna visa legitimation. Är du känd av röstmottagaren kan röstmottagaren gå i god för dig genom att anteckna sitt personnummer i röstlängden.

På mitt röstkort har jag blivit hänvisad till en annan vallokal än den jag brukar gå tlll. Vad är det som gäller?
På valdagen ska du gå till den vallokal som står på ditt röstkort. Du kan givetvis även rösta i någon av de förtidsröstningslokaler som finns i eller utanför kommunen. Du hittar information om kommunens förtidsröstningslokaler här.

Jag har tappat bort mitt röstkort, får jag rösta ändå?
Ja, det får du. På våra röstmottagningar och vallokaler skriver röstmottagarna ut ett dubblettröstkort så du kan rösta.

Jag kan inte ta mig hemifrån för att rösta, hur gör jag?
Då kan en anhörig hämta ett material på medborgarkontoren för att budrösta. Du lägger då i ordning din röst och din anhöriga transporterar den till en förtidsröstnings- eller vallokal.

Jag har ingen som kan hjälpa mig budrösta, hur gör jag då?
Då kan vår ambulerande röstmottagning hjälpa dig. Det betyder att vi åker hem till dig och du får möjligheten att rösta i ditt hem. Ring valkansliet 08 530 610 50 så bokar vi in en tid då vi hjälper till.

Hur går valet till Europaparlamentet till?
EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du får ett röstkort hem till dig i brevlådan och du kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. Du väljer vilket parti du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Du kan också rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. Nytt för i år är att du kan skriva till ett namn på en lista eller på en partivalsedel. Ett parti måste få minst 4 procent av rösterna för att få plats i Europaparlamentet.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 maj 2019
Kommun & politik