Stäng meddelande

Att jobba på vård- och omsorgsförvaltningen

Som medarbetare i Botkyrka kommun kan du utvecklas, både i din yrkesroll och som människa. Sandra som jobbar som stödassistent och Ylva som är senior handläggare berättar om Botkyrka som arbetsplats.

Sandras hjärta klappar för människor

Hon stortrivs med arbetet på ett gruppboende i kommunen. Förutom rollen som stödassistent är värmländskan Sandra Larsson även samordnare på gruppboendet i omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

– Jag känner verkligen att jag gör skillnad! Man betyder något i en persons liv och det känns speciellt, säger Sandra Larsson.

I rollen som samordnare är hon enhetschefens högra hand och hjälper till med planeringen av verksamheten, med arbetsplatsträffar samt hjälper till med fakturor. Funktionen som samordnare upptar i genomsnitt sju timmar i veckan. Det blir en chans att utvecklas som person, få mer ansvar och delta mer i verksamheten.

Mycket energi på nätverksträffarna

Som dokumentations- och kommunikationsstödjare vid sin enhet är Sandra också med på nätverksträffar med personer från de andra gruppboendena några gånger per termin.

– Vi tar med oss frågor från personalgruppen till nätverksträffarna. Det är sån härlig energi på de här träffarna och man får med sig massor av bra råd tillbaka vid varje träff.

– Jag tror jag passar bra i rollen som samordnare och är i grunden en vän av ordning och struktur. Jag älskar struktur!

Fastnade för människorna

Sandra Larsson utbildade sig till undersköterska och egentligen med inriktningen mot att arbeta med äldre. Men på en praktik på ett gruppboende i Kumla fastnade hon för människorna där på boendet. Det blev till att jobba med funktionsnedsatta istället. Och det är verkligen inget som hon ångrar.

– Dom är speciella. Om man får ett gott intryck av en människa så sitter det i, intygar Sandra med ett stort glatt leende.

Personalen på boendena tillbringar mycket tid med brukarna. På Sandras gruppboende bor det sex brukare med varierande funktionsnedsättning. Det är personal närvarande både dagtid och nattetid. Sandra nämner att hon kommer väl ihåg brukare hon arbetat med, exempelvis en brukare på det första boendet i Kumla.

– Det är ofta olika uttryck som de har sagt som etsar sig kvar i minnet. Man blir varm i hjärtat när man tänker på det.

Minnen som värmer och öppet klimat

Hon trivs fint med arbetsplatsen och kommunen. Det öppna klimatet bland kollegor och Botkyrkaborna faller Sandra i smaken. Kärleken tog Sandra Larsson till Botkyrka 1998 och efter jobb i andra kommuner började hon i Botkyrka kommun 2003. Dåvarande sambon är inte längre kvar i bilden men kärleken till Botkyrka och jobbet som stödassistent sitter djupt.

– Människorna från olika kulturer och med olika bakgrunder är så intressant. Det gillar jag. Man bär med sig olika grejer och det delar vi med oss av, säger Sandra Larsson.

Fakta om Sandra:

 • Född: Fagerås 3 mil utanför Karlstad i Värmland.
 • Yrke: Stödassistent och samordnare
 • Började i Botkyrka kommun: ”Jag brukar fråga en brukare jag jobbade för tidigare. Han har koll på att det var 1998 jag kom till Stockholm. 2003 började jag i kommunen”.
 • Utbildning: undersköterska
 • Ålder: 39 år
 • Familj: sambo och hund
 • Sagt om sig själv: ”Jag älskar struktur”

Ylva stöttar kollegorna med sin erfarenhet

Att få göra så att en person får det lite bättre, att få göra skillnad, det tycker Ylva Mattsson Kuylenstierna, senior handläggare, är det som gör hennes arbete så intressant. I gengäld får hon mycket tillbaka.

Ylva Mattsson, porträtt

Fotograf: Botkyrka kommunYlva Mattsson Kuylenstierna

– I mitt jobb får jag höra så fantastiska saker och träffa så fantastiska personligheter.

För Ylva Mattsson Kuylenstiernas del handlar det om handläggning för personer inom LSS. Meningen är att personen, eller brukaren, ska få leva som andra i motsvarande ålder som inte har funktionsnedsättning. Att få jobba med det i en så stor kommun som Botkyrka är inspirerande.

Som senior handläggare bidrar personen med erfarenhet och sitt kunnande, är mer juridiskt påläst och stöttar kollegorna i ärendena och är även ett stöd för chefen.

Senior handläggare inom verksamhetsområdet Myndighet på vård- och omsorgsförvaltningen är en nyinrättad tjänst. Det tyckte Ylva Mattsson Kuylenstierna verkade spännande. Samtidigt saknade hon biten att utreda i sitt dåvarande jobb som konsult, inhyrd i samma kommun. Så valet var egentligen enkelt för tävlingsmänniskan Ylva. När tjänsten dök upp sökte hon – och fick tjänsten.

– Det viktigaste för mig är att utvecklas både som person och i min yrkesroll. Det får jag göra här.

Ylva förklarar sitt jobb på ett ganska enkelt sätt:

- Det är ett roligt jobb. Man tittar på vad lagen säger, man tittar på rättspraxis och pratar med brukaren. Men det absolut roligaste är att få träffa mycket människor!

I rollen som senior handläggare är Ylva med på rätt mycket möten. Hon stöttar kollegor i de ärenden där det behövs vara två stycken och hon hjälper till att prioritera.

”Funktionsnedsättning kan drabba alla”

Hon hjälper alltså till med de uppgifter som utförs av de andra handläggarna med inriktning mot LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Det handlar om att ta emot ansökningar, utreda insatser till brukare med funktionsnedsättning och sedan följa upp beslut.

- Det kan vara allt från att personen har ramlat och brutit höften till att det är en person med livslånga funktionsnedsättningar. Vissa har jag kontakt med en kort tid bara, medan det kan innebära livslång kontakt med andra. En funktionsnedsättning kan drabba alla!

Att det just blev Botkyrka har många anledningar. En är förstås att Ylva kände till kommunen men för tjejen som ursprungligen är från Norrland var det attraktivt att kommunen är så stor och har lite av allt.

– Det är storstadskänsla men också landsbygdskänsla så nära. Sen tycker jag det är en kommun som vågar! Jag har testat på lite olika kommuner och ser skillnaden. Annars kan kommuner ofta vara lite tröga när det handlar om förändring.

– Jag tycker det är roligt med den mångfald som finns här. Och det har inte bara med olika nationaliteter att göra, utan mer med det här med landsbygd och storstad i ett.

Fakta om Ylva:

 • Uppväxt: Härnösand i Ångermanland.
 • Yrke: Senior biståndshandläggare för personer inom LSS.
 • Började i Botkyrka kommun: Kom till Botkyrka kommun i januari 2015 och var då inhyrd som konsult men fick under hösten samma år anställning som senior handläggare.
 • Utbildning: Ylva läste statskunskap innan hon läste till socionom (social omsorg) på Uppsala universitet.
 • Favoritresmål: ”Shanghai där jag var i två veckor. Höll på att bli kvar där.”
 • Favoritstad i Sverige: Stockholm. ”Det är så otroligt vackert här på sommaren. Och det finns mycket att göra här”.
 • Fritid: Tränar på gym och springer intervaller men gillar inte långdistans. Aktiv inom Röda korset med språkträning för nyanlända.
 • Något jag önskar: Ett husdjur och det lutar åt en katt i så fall.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 mars 2018
Näringsliv & arbete