Om din anläggning producerar mycket vatten, försörjer fler än 50 personer eller om vattnet används kommersiellt måste du registrera den hos miljöenheten.
En enskild dricksvattenanläggning måste enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30) anmälas för registrering till kommunen om den uppfyller något av följande tre kriterier:
En kommersiell verksamhet kan till exempel vara att du tillhandahåller vatten:
Du hittar blanketterna under Hämta blankett.
En dricksvattenanläggning räknas som en livsmedelsanläggning och ska ha en egen kontroll anpassad till sin verksamhet med grundförutsättningar och en faroanalys. Exempel på grundförutsättningar är:
En faroanalys identifierar de risker som finns i processen från vattentäkt till kran som kan leda till förorening av vattnet eller driftstopp. För mer information om egen kontroll och faroanalys (HACCP) gå in på Livsmedelsverkets hemsida.
Det ska även finnas en provtagningsplan som ska fastställas av miljöenheten. Provtagningsplanen visar aktuell provtagningsfrekvens och provtagningspunkter för anläggningen. Provtagningsfrekvensen vid en anläggning beror på råvattnets härkomst, typ av dricksvattenbehandling och mängden producerat vatten per dygn.
Exakt vad som gäller för detta finns närmare beskrivet i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten som du kan ladda ner som en PDF från Livsmedelsverkets webbplats under Läs mer.