Allégården

Bild utifrån mot entrén på Allégården. Blommor i förgrunden.

Foto: Marie Vikström​

Allégården är ett vård- och omsorgsboende för personer med behov av tillsyn och närhet till personal dygnet runt.

Just nu renoveras Allégården

Under byggtiden är det endast avdelningarna Stinsen och Smällan som har kvar verksamhet på Allégården. Övriga avdelningar (Hamra, Bruket, Botvid, Munkhättan och Regnbågen) har flyttat till det nybyggda boendet Söderby Park i Salem där Botkyrka kommun tillfälligt hyr boendeplatser och lokaler. Allégårdens dagverksamhet har flyttat till tillfälliga lokaler i Tullinge.

Om Allégården

Boendemiljö

Allégårdens vård- och omsorgsboende ligger i ett villakvarter ca 500 meter från Tumba centrum. I den stora trädgården finns mycket grönska, en fontän och lättillgängliga utegårdar med asfalterad promenadslinga.

Allégården är byggt 1968 och renoverat 1996. Huset har två våningar med totalt 52 lägenheter. Här finns fyra avdelningar (Stinsen, Smällan, Hamra och Bruket) samt demensavdelningarna Botvid och Munkhättan, och demensgruppboendet Regnbågen. Lägenheterna är 25 eller 32 kvadratmeter stora, förutom de sju lägenheterna på Regnbågen som är 40 kvadratmeter. Alla lägenheter har telefonjack och TV-antenn. Man bor en person i varje lägenhet.

Måltider

Maten kommer från tillagningsköket på Tumba vård- och omsorgsboende. Man äter gemensam frukost, lunch, kvällsmat och fika i respektive boendegrupp.

Rehabilitering och aktiviteter

Personalen arbetar med ett rehabiliterande arbetssätt, vilket innebär att den boende själv bör och ska göra så mycket som han eller hon klarar av att göra själv.

Det finns även rehabilitering som är prövad efter den enskildes behov, till exempel promenader eller balansträning.

Allégårdens omsorgspersonal ordnar aktiviteter två gånger om dagen. Man kan välja mellan gruppgymnastik, underhållning, bingo med mera.

Kontaktpersoner

Varje boende/brukare har en eller två kontaktpersoner som ansvarar för omvårdnad, service, aktiviteter, anhörig- och brukarkontakt.

Personal

På Allégården finns omsorgspersonal dygnet runt. Sjuksköterska arbetar dagtid måndag till fredag. Kvällar, nätter och helger har de boende tillgång till joursjuksköterska. Sjukgymnast och arbetsterapeut finns minst två dagar i veckan. Läkare är knuten till äldreboendet och finns på plats efter behov, dock minst en dag per vecka.

Anhöriga och närstående

Anhöriga är välkomna att hälsa på då man önskar. Övernattning för långväga gäster kan ordnas i den boendes rum.

Kontakt
Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2017
Omsorg & socialt stöd