Dagverksamhet

Glad äldre man.

Foto: Love Strandell

Genom dagverksamheten kan du som är äldre få stöd att komma ut, träffa andra och vara med i olika aktiviteter. Meningen är att bryta ensamhet och att du ska få hjälp att behålla dina fysiska och sociala förmågor.

På dagverksamheten får du själv vara med och påverka hur din dag ska se ut. Här finns olika aktiviteter som gymnastik, promenader, bingo, frågesport, läsning eller bakning, och du kan äta frukost, lunch och eftermiddagsfika om du vill.

Olika inriktningar

Det finns dagverksamhet för dig som bara behöver social samvaro, och för dig som behöver extra stöd på grund av demenssjukdom. För att kunna få dagverksamhet ska du bo hemma och ha ett behov av sällskap och stöd i din vardag.

Så ofta kan du komma till dagverksamheten

Du kan besöka dagverksamheten en till fem dagar i veckan, beroende på vad du vill och har behov av. Om du behöver kan du få hjälp att ta dig till och från dagverksamheten.

Avgift för dagverksamhet

Du betalar en avgift för dagverksamheten. Hur mycket det kostar för dig beror på hur stor inkomst du har, rådande maxtaxa och hur ofta du vill gå på dagverksamheten. Kostnad för lunch tillkommer med 58 kr/dag.

Så ansöker du

För att ansöka om dagverksamhet fyller du i och skickar in blanketten ”Ansökan om bistånd enligt socialtjänstlagen. SoL”. Du kan använda vår e-tjänst eller ladda ner och skriva ut blanketten längst upp till höger. Du kan också beställa blanketten och få hjälp att ansöka genom kontaktcenter på telefon 08-530 610 00. För att ansöka om hjälp med resor till och från dagverksamheten pratar du med din handläggare som kommer att kontakta dig när du skickat in din ansökan.

Om du vill veta mer

Om du vill veta mer om dagverksamhet ringer du till kontaktcenter på telefon 08-530 610 00. Du kan också besöka ditt närmaste medborgarkontor.

Så tycker de äldre om dagverksamheten

Varje år gör Botkyrka en undersökning där de äldre får tycka till om stödet de får. I brukarundersökningen under ”Relaterade dokument” i anslutning till den här sidan kan du se vad de äldre tycker om dagverksamheten.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 juni 2017
Omsorg & socialt stöd