Budget- och skuldrådgivning

När dina pengar inte räcker till att betala eventuella skulder är ofta den första reaktionen "Det kommer säkert att lösa sig nästa månad”. Men snart hopar sig inkassobrev och påminnelser, och då är det hög tid för dig att göra något.

Du som bor i Botkyrka kommun är välkommen att kontakta oss budget- och skuldrådgivare i kommunen. Rådgivningen är gratis, och vi har tystnadsplikt.

I menyn till nedan finns en sida med tips på vad du kan göra själv.

Budgetrådgivning

Budgetrådgivning kan handla om att du vill få en överblick över vart pengarna tar vägen eller råd hur du skall få pengarna att räcka till eller vill förändra din ekonomi för att förverkliga en dröm. Med hjälp av en hushållsbudget får du en tydlig bild vilka inkomster och utgifter du har.

Skuldrådgivning

Vi kan hjälpa dig att få översikt över dina skulder genom att inhämta aktuella skulduppgifter. Det kan finnas olika lösningar beroende på hur din situation ser ut.

Olika alternativ kan vara att upprätta en avbetalningsplan för skulder eller ansöka om ackord. Ackord innebär att man erbjuder att betala en viss procent av skulden och resterande avskrivs. Ett annat alternativ kan vara att man ansöker om skuldsanering.

Skuldsanering

Du kan få skuldsanering enligt skuldsaneringslagen om du är svårt skuldsatt och inte kan betala dina skulder på många år. Det skall också vara motiverat med skuldsanering med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden. Även du som är aktiv enskild näringsidkare kan ansöka om skuldsanering, förutsatt att de ekonomiska förhållandena i näringsverksamheten är enkla att utreda.

För dig som blivit uppsagd från ditt arbete

Läs mer om varselpaketet på Konsumentverkets hemsida. Länken finner du i spalten till nedan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2017
Omsorg & socialt stöd