Ekonomiskt bistånd

​Ibland uppstår situationer i livet när pengarna inte räcker till. Du provar allt för att hitta en lösning på dina ekonomiska problem, men lyckas inte. Då kan du kontakta oss inom socialtjänsten för att ansöka om ekonomiskt bistånd (socialbidrag).

Vad är ekonomiskt bistånd?

Försörjningsstödet är pengar som ska räcka till det viktigaste som mat, hyra, el och resor till arbete. Det ska också räcka till hygienartiklar, kläder, lek och fritid (t.ex. enstaka biobesök), tidning, TV-licens och telefon.

Du kan även – efter särskild prövning – få pengar för läkarvård/mediciner, barnomsorg, flyttkostnader, tandvård och glasögon.

Hur går det till att söka ekonomiskt bistånd?

När du kontaktar oss träffas vi och pratar om både din ekonomiska situation och din livssituation i övrigt. Du kan få bistånd efter ditt behov, och för att komma fram till vad just du behöver så gör vi en ekonomisk utredning. Det betyder att du behöver visa oss alla dina inkomster, och visa kvitton på de utgifter du ansöker om.
Det du har att leva på jämför vi med den riksnorm* för ekonomiskt bistånd som socialstyrelsen har räknat fram. Om dina inkomster är högre än riksnormen kan du inte få ekonomiskt bistånd.

Vårt arbete styrs bland annat av socialtjänstlagen. Alla personliga uppgifter är skyddade av sekretess. Det betyder att ingen utomstående får se de uppgifter socialtjänsten har om dig. Du själv har förstås rätt att se dem.
Det är många faktorer som vägs samman för att vi ska kunna besluta om du ska få ekonomiskt bistånd eller inte. Din handläggare kan berätta mer. Du kan också göra en provberäkning för dina möjligheter att få försörjningsstöd. Länk finns längst ner.

 

*)
Riksnorm för ekonomiskt bistånd är den summa pengar per månad som alla ska kunna klara sig på och som gäller för hela landet. Beloppet är olika för barnfamiljer, par och ensamstående. Läs mer om riksnormen. Länk finns till höger.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 februari 2017
Omsorg & socialt stöd