Cykla med äldre

Äldre kvinnor åker cykelrikshaw

Foto: Tobias Fischer

Vill du sprida glädje, träffas över generationsgränsen och få lite motion på köpet? Ta en härlig cykeltur med några av de äldre på Botkyrkas vård- och omsorgsboenden. Här kan du anmäla dig som förare.

På Tumba vård- och omsorgsboende finns två eldrivna cykelrickshaws. Med cykeln kan du som medborgare eller anhörig ta med de äldre på cykeltur – ett trevligt sätt att umgås där du ger den äldre möjlighet att komma ut och se nya miljöer.

När och var kan man cykla?

Cyklarna kan bokas måndag till fredag kl. 8–15.45. Tillsammans kan ni uppleva omgivningarna kring boendet eller ta en lite längre tur på någon fin cykelväg. Kanske stanna till vid ett kafé eller cykla förbi platser där den äldre bott eller arbetat tidigare. Bara tillgången till bra cykelväg och vad du och den äldre orkar och vill sätter gränsen.

Hur fungerar cyklarna?

Cyklarna har plats för en förare och två passagerare. En liten elmotor gör det enklare för dig som förare och innan första turen får du en kortare utbildning hur cykeln fungerar. Det finns hjälmar att låna för dig och din passagerare, och för passageraren finns säkerhetsbälte och filt.

Vad krävs av mig som förare?

För att bli förare behöver du anmäla intresse och få en utbildning hur cykeln fungerar. Du behöver också ha en egen olycksfallsförsäkring och skriva under en ansvarförbindelse som du får av äldreomsorgen i samband med utbildningen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 april 2017
Omsorg & socialt stöd