Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Kermikfigurer av EllaKarin Cavallin, en av alla konstnärer som ställt ut sina verk på Uttrans konstrunda.

Njut av konst och fika på Uttrans konstrunda

Den 31 augusti – 1 september är det för 16:e gången dags för Uttrans konstrunda. Med undantag för pandemiåren har konstnärer som bor längs sjön Uttran, i området med samma namn, varje år bjudit in till en konstrunda i sina hem och trädgårdar.

Några av dem har skapat konst i många år medan andra, som tidigare varit besökare, blivit så inspirerade att de själva börjat skapa och nu ställer ut.

– Vi har en kö av utställare som vill vara med, säger Lena Morge som är styrelseledamot i konstföreningen och bland annat ansvarar för marknadsföring och ekonomi.

En kvinna poserar tillsammans keramikskålar och hjärtan.

Under ett tält i Suzanne Kalliomäkis trädgård ställer Chris Dahlström ut sin keramik.

– Gästutställarna erbjuds plats i något av hemmen hos oss som bor i Uttran men sen ett par år tillbaka får flera av dem hyra in sig i Folkets hus för att få möjlighet att ställa ut.

Och intresset fortsätter att växa. Nu hoppas konstnärerna att få använda Folkets hus stora lokal nästa år för att kunna ta emot alla som vill vara med.

Kaffe och våfflor fyller på trötta ben

För att hitta just det du vill se på rundan, lägger Uttrankonstnärerna ut en karta på sin webbplats med alla utställningsadresserna tydligt utmärkta.

Konstnärerna som ställer ut i sina hem är spridda på en sträcka på flera kilometer. En del besökare går, andra cyklar eller kör bil. Ett trevligt inslag under helgen är de caféer som konstnärerna öppnar upp i sina hem och trädgårdar. Där kan du fika och vila benen för att sedan botanisera vidare i den stora variationen av alster.

Där under mikroskopet växte en helt ny värld fram och då väcktes tanken på om detta skulle gå att återskapa i naturen.

Förra sommaren fanns förutom en stor mängd måleri, glas och keramik även knyppling, läderarbete, samiskt hantverk, musik och tittskåp. Det kommer att bli en stor variation även i år.

Suzanne Kalliolmäki och en kund, som har en inslagen tavla i sin famn, i Suzannes hem. I bakgrunden syns flera av Suzannes fotografier.

Suzanne Kalliomäki har precis sålt ett av sina alster, fotade med makroobjektiv, till en nöjd konstköpare.

Suzanne Kalliomäki, var en av konstnärerna som förra året öppnade upp sitt hem och sin trädgård för att visa sin egen och flera gästutställares konst. Överallt på väggarna hängde fotokonst med naturmotiv.

Många av dem är fotade med makroobjektiv, ett objektiv som förstorar så mycket att man kan se det som ögat annars kanske inte uppfattar.

Drivved från sjön blev vackra ramar

Suzanne berättar hur det hela började:

– Jag jobbade som forskningsingenjör i Lund och undersökte mänsklig vävnad i mikroskop. Där under mikroskopet växte en helt ny värld fram och då väcktes tanken på om detta skulle gå att återskapa i naturen. Några år senare köpte jag en kamera med makroobjektiv och gick ut och började fota.

Nästa alla foton har Suzanne tagit i sitt närområde mellan två naturreservat, Ensta Ö och Vinterskogen. Inte nog med det. Under en städdag i området hittade Suzanne drivved på botten av sjön Uttran, alldeles intill strandkanten. ”Förmodligen virke från gamla bryggor som sjunkit till botten”.

Två personer i en roddbåt ute på vattnet. En man ror medan en kvinna spelar klarinett.

Besökarna hos Eva Berglind på Uddvägen fick njuta av konst till tonerna av Lotta Pettersson van der Poels klarinett – från en eka på sjön.

Reinhard König tillsammans med Eva. Vid bordet där de står visas flera av Reinards ringar och andra smycken

Silversmeden Reinhard König, som sedan ungdomsåren har arbetat med metaller på olika sätt, tillsammans med Eva, som väntat sedan förra årets konstrunda på att köpa smycken till sina barn.

Örhängen i glas, utformade som luftballonger.

Örhängen i form av luftballonger av Reinhard König.

Hon började göra ramar av drivveden till sina tavlor. Och med sitt konstnärsöga har hon parat ihop delar av ved som samspelar med motivet i fotona.

I Suzannes hem och trädgård kunde besökarna också njuta av glaskonst av Susanne von Mentzer, keramik av Chris Dahlström och Ulla Otterstadh och betongskulpturer av Else-Marie Kovacs. Många av besökarna som tog sig ända hit, längst ut på rundan, gick därifrån med glada miner och några med inslagna konstverk i famnen. Idag har Suzanne flyttat från Uttran men årets konstrunda kommer, som sagt, att bjuda på många andra spännande utställningar.

I Folkets Hus i Segersjö alldeles intill Uttran huserade åtta utställare. Strax innanför ingången stod Eva Svensson från Huddinge. Hon pratade med silversmeden Reinhard König samtidigt som hon snurrade på en silverring som hon funderade på att ”unna sig”.

– Jag är här för smyckena, sade Eva. Jag har fått ett halsband med en ängel av mina barn som Reinhard har gjort. Jag älskar halsbandet och har det på mig varje dag. Nu är jag här och har hittat den här underbara ringen som jag kanske slår till på.

Folkets Hus förlänger rundan

Systrarna Lena och Jenny Winkler ställde ut sina tavlor. Båda två tecknade mycket när de var barn och nu har de båda sen några år måleri som fritidsintresse.

– Jag tycker om att måla kvinnoansikten, vackra ansikten, berättade Jenny som hade en stor mängd alster utställda. På några av tavlorna har figurerna pratbubblor med underfundiga budskap.

På bilden syns, från vänster, Lena, Vanja och Jenny framför en vägg med modern konst.

Systrarna Lena Winkler (till vänster) och Jenny Winkler (till höger) framför sina färgglada konstverk, tillsammans med Vanja Moore Briones som ställer ut små figurer som hon sytt och broderat på.

Intill Lena och Jenny ställde Vanja Moore Briones ut små figurer som hon sytt och broderat på och som placerats i små askar. Alla med tänkvärda budskap. Vanja gör också tittskåp i trä som hon kallar längtansskåp.

Snart börjar planeringen för nästa års konstrunda. Håll utkik mot slutet av augusti 2024 och unna dig en konstupplevelse av stora mått. Och det på hemmaplan!

”Stenvägens verksamhet gör storverk i det tysta”

Deltagare på Stenvägens dagliga verksamhet, en kommunal daglig verksamhet för vuxna med förvärvade hjärnskador och olika funktionshinder har varit gästutställare hos Berit Almér i hennes hem på Övrasjövägen i nio år. Här har de ställt ut och sålt hantverk, mestadels produkter i fusat glas gjort i verksamhetens egen glasugn.

– Deltagarna från Stenvägens dagliga verksamhet gör storverk i det tysta! De håller till under Storvretens vårdcentral och är väl värda ett besök. De gör jättefina saker till rimliga priser. I år firar de 10 år hos mig som utställare, säger Berit Almér som själv ställer ut foton och konsthantverk.

Berit Almér står på en veranda omgiven av konst. Bland annat visas en tavla på staffli och fler tavlor ligger på ett bord.

Berit Almér, gästas varje år av konstnärer från Stenvägens dagliga verksamhet som ställer ut i hennes hem.

Om Uttrans konstvandring

Så började det: Efter ett öppet hus i Uttran julen 2007 hos keramikern Eva Berglind på idén att starta en konstrunda för konsthantverkare och konstnärer i Uttran, där de kunde visa sina arbeten. Hon kontaktade sin konstnärsvän, Kerstin Thorburn och ryktet spred sig. 2008 startade den första konstrundan.

Drivs idag av: Lokala konstnärer som har sin bostad på postadress 147 63 Uttran.

Finns här: Konstrundan sträcker sig från Folkets Hus i Segersjö till Norrbyvretsvägen 33 i Uttran – en sträcka på cirka 3,5 km med en del sidospår på båda sidorna av Vattravägen som delar Segersjö och Uttran.

Besöks av: Runt 4–500 personer varje år.

Antal utställare 2023: 30 utställare varav 18 gästutställare.

Här kan du: Njuta av den natursköna platsen, besöka konstnärer i deras hem och titta på och köpa konst, lyssna på livemusik, fika på något av caféerna som utställarna öppnar i sina trädgårdar.